Wat kiest u: een caravan of een camper?
Dat de camper en de caravan zo populair zijn is begrijpelijk. Het is een prachtige manier om het comfort en het gemak van een eigen huis te combineren met de vrijheid om te reizen.
Vrijheid.
Zowel de caravan als de camper bieden veel vrijheid. Maar er zijn wel wat verschillen. De caravan is minder geschikt om voortdurend mee rond te reizen. Omdat u in een caravan geen douche of toilet heeft, staat u misschien liever op een vaste plek waar die voorzieningen wel zijn. De auto kunt u dan gebruiken voor uitstapjes, boodschappen en sightseeing. Wilt u helemaal vrij zijn om te gaan en staan wanneer u wilt? Dan kiest u liever voor een camper. Die is gemakkelijker geplaatst en u vertrekt ook zo weer. Voor boodschappen en kleine uitstapjes kunt u fietsen meenemen of u legt een voorraad aan. Met een eigen keukentje, douche en toilet aan boord bent u minder aan een vaste plek gebonden.
Rijplezier.
De stoelen in een camper zijn vaak comfortabel en u heeft goed zicht op de weg. Heeft u een caravan, dan is het rijplezier voor een groot deel afhankelijk van de auto waarmee die getrokken wordt. Het is wel even wennen om met een caravan te rijden. Zorg in ieder geval voor een evenwichtige belading om te voorkomen dat u gaat slingeren. Ook bent u met caravan in veel landen gebonden aan een maximum snelheid van 80 kilometer per uur. Met een camper die als personenauto is geregistreerd, mag u vaak net zo hard rijden als met een personenauto, maar dit is wel afhankelijk van het type camper. Check ook of u voor uw camper of combinatie auto-caravan een specifiek rijbewijs nodig heeft.
Kosten.
Een caravan is in aanschaf voordeliger dan een camper. En u betaalt voor een caravan geen wegenbelasting, voor een camper wel. Een caravan kan dan weer lastiger en duurder zijn om te stallen. Bedenk ook dat uw auto met een caravan meer brandstof verbruikt dan zonder. Houd verder rekening met onderhoudskosten. Die liggen voor een camper wat hoger.
Verzekeringen.
De camper is een auto en u bent daarom verplicht een WA-verzekering af te sluiten. Voor een caravan heeft u die plicht niet. Om schade aan de camper of caravan zelf te verzekeren, sluit u een camper- of caravanverzekering af. Alles wat binnen vastzit is dan ook verzekerd, zoals kastjes, tafels en bedden. Losse zaken als een voortent, luifel, airco, satellietschotel of fietsenrek, kunt u vaak meeverzekeren. Hagelschade is niet vanzelfsprekend meeverzekerd. Verzekeraars hanteren voor daarvoor vaak een hoger eigen risico of u moet het risico apart verzekeren. Of u kunt die schade alleen verzekeren is als u een hagelbestendig dak heeft. Diefstal van de caravan is alleen gedekt als aan u speciale preventie-eisen voldoet zoals een disselslot en/of gedemonteerde wielen.
Oriënteer u goed
Als u niet gewend bent om met een caravan of camper te rijden, maak dan eerst wat proefritjes om te kijken of het inderdaad iets voor u is. U kunt ook de aanschaf uitstellen en de eerste vakantie een caravan of camper huren. Gaat u inderdaad over tot de aanschaf? Dan bent u welkom bij ons voor een caravan- of camperverzekering op maat. Wij bespreken eerst uw wensen en zoeken dan de verzekering die daar het beste bij past.