Nieuws overzicht

Nieuwbouwmarkt trekt iets aan

In 2023 zijn er 18.000 nieuwbouw koopwoningen verkocht. Dit is aanzienlijk minder dan in 2021, toen er ruim 35.000 nieuwbouwwoningen werden verkocht. Toch lijkt de nieuwbouwmarkt weer iets in de lift te zitten, aan het eind van 2023 werden er duidelijk meer verkocht dan aan het begin van 2023. Ook zijn er in het vierde kwartaal van 2023 meer bouwvergunningen verstrekt voor huurwoningen en vooral voor koopwoningen.

Lees verder

Ondernemersvertrouwen wordt steeds iets beter

Het ondernemersvertrouwen is opnieuw licht gestegen. het totale gevoel is nog wel negatief, met een indexcijfer van – 6,0 aan het begin van het tweede kwartaal van 2024.

Lees verder

Detailhandel zet bijna 4 procent meer om

De detailhandel zette in het eerste kwartaal van 2024 bijna 4 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal verkochte producten en diensten was 3,1 procent hoger. Er gingen wel meer detailhandelaren failliet dan in het eerste kwartaal van 2023, maar naar verhouding minder dan onder alle bedrijven. Dit meldt het CBS.

Lees verder

Schuren populair bij inbrekers

Criminelen gaan steeds vaker in schuren, bijgebouwen en garages op zoek naar dure spullen. Er worden met name elektrische fietsen, luxe barbecues en kostbaar gereedschap gestolen. Dit blijkt volgens Infinance uit onderzoek van Independer op basis van data van de Politie en het CBS.

Lees verder

Nibud ziet rol financieel adviseur bij geldzorgen huiseigenaren

Uit onderzoek van NHG (Nationale Hypotheek Garantie) blijkt dat ruim een derde van de huizenbezitters zich zorgen maakt over de financiële situatie. Ze geven aan dat ze niet of net genoeg inkomen hebben om rond te komen. Het Nibud adviseert deze huishoudens om op tijd hulp in te schakelen als er betalingsproblemen zijn.

Lees verder

Verkoopprijzen van kantoren dalen al een jaar

Voor het eerst sinds 2015 dalen de verkoopprijzen van kantoren vier kwartalen op rij. Bij industriepanden en winkelpanden was wel een stijgende trend te zien. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en het Kadaster.

Lees verder

Hypotheekrentes flink gestegen dit jaar

Hypotheekrentes zijn recent gestegen naar het hoogste punt van 2024. Meer dan de helft van de geldverstrekkers heeft de rentetarieven verhoogd. Dat blijkt uit cijfers van Van Bruggen Adviesgroep en De Hypotheekshop.

Lees verder

Detailhandel zet bijna 5 procent meer om

De detailhandel heeft in maart 4,8 procent meer omgezet dan in maart 2023, meldt het CBS. Dat is vooral te danken aan het feit dat er meer producten en diensten werden verkocht. Vorig jaar was de omzetstijging steeds vooral te danken aan de hogere prijzen.

Lees verder

Minder mensen kiezen voor aanvullende zorgverzekering

Vrijwel elk jaar kiezen minder mensen voor een aanvullende dekking bij hun zorgverzekering. Omdat zorgpremies blijven stijgen, is het schrappen van een aanvullend pakket voor een bril of fysiotherapie een veelgekozen besparing.

Lees verder

Premie zorgverzekering blijft maar stijgen

De premie voor de basisverzekering wordt elk jaar hoger. Dit jaar betalen Nederlanders gemiddeld 1.747 euro op jaarbasis en dat is 103 euro meer dan het gemiddelde van vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers van Vektis, die de gegevens van zorgverzekeraars verzamelt.

Lees verder