Uitvaarttrends 2024

Persoonlijke uitvaart en het leven vieren
De overledene zelf staat tegenwoordig centraal bij de uitvaart. Daarom wordt het laatste afscheid steeds persoonlijker ingevuld. De grafkist wordt gewrapt of beschilderd, er wordt gekozen voor een vervoermiddel dat past bij de overledene en ook de muziek, de kleding van de bezoekers, de grafsteen of urn worden afgestemd op diens karakter en passies. Verder is het een trend om juist het leven te vieren bij dat laatste afscheid. Geen zwarte kleding, stemmige muziek en koffie met cake, maar vrolijke klanken, dans en overvloedig eten en drinken.

Besparen op kosten
Een andere trend is om te besparen op de kosten voor de uitvaart. Gemiddeld zijn we daar in Nederland 7.500 euro aan kwijt, maar het kan voordeliger. Door veel zelf te regelen, gebruik te maken van online tools en te kiezen voor cremeren in plaats van begraven, kunt u duizenden euro’s besparen. Steeds vaker is de uitvaart zelf bescheiden met een handjevol mensen. Er is geen plechtigheid en koffie en cake worden geschrapt. Wel kan er daarnaast, eventueel op een latere datum, een grotere, feestelijkere bijeenkomst gehouden worden met meer mensen. Dat kan dan op een locatie naar keuze en op de manier die past bij de overledene.

Duurzaamheid
De interesse in een duurzame uitvaart neemt toe. Steeds vaker kiezen nabestaanden voor biologisch afbreekbare doodskisten, duurzaam rouwvervoer en digitale rouwkaarten die via email of Whatsapp worden verstuurd. Ook worden er vaker duurzame rouwstukken gehuurd, omdat traditionele rouwboeketten prijzig zijn en maar kort meegaan. Verder wint de natuurbegraafplaats aan populariteit. Daar mogen alleen duurzame en goed afbreekbare materialen gebruikt worden voor de kist en de kleding.

De duurzaamheidstrends zetten door. Er is in Nederland inmiddels een klimaatneutraal crematorium waarbij de verbrandingsoven werkt op elektriciteit die het gebouw zelf opwekt. En dit jaar wordt er een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd over de mogelijkheid om lijken te resomeren, ook wel bio-cremeren. Dat is een duurzamere methode dan begraven of cremeren.

Wensen en financiering
Uw nabestaanden organiseren uw uitvaart. Omdat die steeds moderner en persoonlijker wordt, nemen hun keuzemogelijkheden toe. Dat is niet altijd even gemakkelijk. Help hen om de juiste keuzes te maken door uw persoonlijke wensen op papier te zetten. En denk niet alleen na over de manier waarop uw uitvaart georganiseerd wordt, maar ook over de financiering. Bent u nog jong? Dan is het een aanrader om een uitvaartverzekering af te sluiten. Iemand van 20 betaalt de gehele looptijd tussen de 5 en 9 euro per maand, terwijl een 60-jarige tussen de 25 en 35 euro kwijt is. Een oudere persoon betaalt meer omdat de kans op overlijden groter is, waardoor de looptijd van de verzekering ook korter is dan bij een jonger persoon.

Meer weten? Wij adviseren u graag over uw mogelijkheden. Sluit u een uitvaartverzekering, gaat u sparen voor de uitvaart of laat u uw nabestaanden betalen? Ga het gesprek daarover met ons aan.