Vakantiereis vaak niet goed verzekerd

Alarmcentrale Eurocross kreeg de afgelopen zomer bijna dagelijks meldingen van vakantiegangers die iets was overkomen, maar onvoldoende of niet verzekerd waren. Sommige van die reizigers werden daardoor met hoge kosten geconfronteerd.

Medische hulp in het buitenland
Met name een ziekenhuisopname in het buitenland kan in de papieren lopen. In sommige buitenlandse ziekenhuizen moet u direct de rekening zelf betalen als u niet kunt aantonen dat u verzekerd bent. U kunt bij thuiskomst dan de rekening doorsturen naar uw zorgverzekeraar. Met de Europese gezondheidskaart heeft u een verzekeringsbewijs op zak. In de EU, Noorwegen, IJsland, Lichtenstein, Macedonië, Zwitserland en Australië kunt u dan medische zorg krijgen, zonder iets voor te hoeven schieten. De rekening gaat naar uw zorgverzekeraar.

Basisverzekering en aanvullende verzekering
Maar waarom zorgen maken over medische kosten in het buitenland als die toch worden vergoed door de basiszorgverzekering? Omdat die vergoeding nooit hoger is dan het Nederlandse tarief. In heel wat landen liggen de tarieven een stuk hoger. U moet dan bijbetalen. Sommige kosten worden bovendien helemaal niet vergoed door de basisverzekering, zoals vervoer per ambulance. En houd er rekening mee dat het eigen risico van toepassing is op buitenlandse medische kosten. Heeft u een aanvullende verzekering met buitenlanddekking? Kijk dan in de polisvoorwaarden op welke vergoedingen u kunt rekenen.

Vergoeding voor repatriëringskosten
Een goede manier om gedoe en kosten voor medische hulp in het buitenland te voorkomen is een goede reisverzekering met een dekking voor medische kosten. Dan is ook het eigen risico verzekerd. U kunt bovendien een vergoeding voor repatriëringskosten in de polis opnemen. Dat wordt steeds belangrijker, want volgens de alarmcentrale loopt het aantal overlijdensgevallen op vakantie ieder jaar op. Het kan natuurlijk ook zijn dat u zwaar gewond of ernstig ziek moet worden overgevlogen. Repatriëringskosten zijn onder meer afhankelijk van de vluchtduur en welke artsen en apparatuur mee moeten met de vlucht. Een intercontinentale repatriëring met een ambulancevliegtuig kan variëren van circa 40.000 euro tot zelfs 175.000 euro.

Verzeker u goed
Ga niet zomaar op reis zonder een goede reisverzekering. Gestolen bagage, hulp door een alarmcentrale, medische kosten en repatriëringskosten, het zijn de belangrijkste schadeposten waarvoor u echt een vergoeding wilt. Hoe uw reisverzekering eruit moet zien? Wij bespreken met u welke dekkingen passen bij uw wensen en uw vakanties.